Unitat de Screening Cutani

La Unitat de screening, ajuda a la revisió de les lesions pigmentades de la pell en forma de taques, lunars o berrugues (tècnicament anomenats nevus), amb la finalitat del diagnòstic precoç del càncer de pell (melanoma, concretament).

En els darrers anys, ha augmentat molt significativament la incidència del càncer de pell. La bona notícia és que malgrat l'increment del nombre de casos de tumors cutanis, la mortalitat per aquesta malaltia s'ha estabilitzat. Un fet que podria ser degut a una major conscienciació per part de la població respecte a la importància del diagnòstic precoç i, per tant, del control dermatològic de les pigues, taques, berrugues i altres lesions de la pell.

Per aquest motiu, des d'IDERMA, Institut de Dermatologia Avançada i servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona – Grup Quirónsalud, comptem amb la Unitat de Screening Cutani.

 

La incidència del càncer de pell

Segons les dades de l'Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia, la incidència de melanoma a Espanya és de 9,7 per cada 100.000 persones a l'any (la qual cosa suposa al voltant de 4.000 casos nous). Respecte al càncer cutani no melanoma, aquesta és de 160 casos per 100.000 habitants a l'any, essent 118 carcinomes basocel·lulars i 42 carcinomes espinocel·lulars.

Tot i que el càncer de pell és més freqüent en persones més grans de 50 anys, cada vegada es diagnostiquen més casos en persones joves pels hàbits poc saludables d'exposició solar intensa en períodes curts. El principal factor de risc evitable per a la majoria dels melanomes és la sobre exposició a la radiació ultraviolada, ja sigui natural (radiació solar) o artificial (cabines de bronzejat/raigs UVA).

Òbviament hi ha factors genètics que no es poden modificar, com són el tipus de pell (major o menor capacitat per bronzejar-se), tendència a desenvolupar nevus (lunars), i determinades mutacions que predisposen a patir tumors (fins i tot en absència d'una exposició solar excesiva).

També hi ha alguns factors de tipus químic com l'arsènic, la nicotina o les brees que poden provocar tumors cutanis, no melanoma.

Així mateix, evitar exposicions solars excessives i cremades a la infància i adolescència és una molt bona mesura preventiva, ja que les cremades solars en aquesta etapa de la vida són determinants d'alguns càncers a l'edat adulta.

 

 La importància del diagnòstic precoç al càncer de pell

Des d'IDERMA, insistim sempre en la importància de fer-se revisions dermatològiques de forma periòdica i acudir al dermatòleg davant del mínim dubte per descartar la malignitat de qualsevol lesió i, en cas que fos així, poder detectar-la i tractar-la a temps. Sobretot, en el cas de les pigues, però també les taques i les berrugues, així com qualsevol lesió nova que aparegui a la pell.

Aquestes revisions són fonamentals, ja que el dermatòleg és el professional que millor coneix i pot orientar sobre les mesures més adequades per a la prevenció del càncer de pell i compta amb els mitjans de diagnòstic més eficaços i fiables per a la seva detecció precoç.

És per això que la nostra Unitat de Screening Cutani ofereix un servei altament especialitzat en el diagnòstic, control i tractament de les pigues o nevus

 

El Programa IDERMA Prevent

A IDERMA comptem amb IDERMA Prevent, un programa que vol posar a l'abast de tothom la revisió de la pell, especialment de les pigues, les taques i les berrugues.

Aquestes revisions són molt importants sobretot per confirmar la benignitat o el grau de risc d'evolucionar a càncer de pell d'aquestes lesions.

Però també s'inclouen en aquest programa IDERMA Prevent les lesions que es puguin considerar únicament com a antiestètiques, ja que aquestes haurien de ser, sempre, revisades per part d'un especialista que realitzés un diagnòstic dermatològic adequat i indiqués el tractament més apropiat en cada cas.

Així mateix, en aquesta revisió la farà un dermatòleg especialista que examinarà tota la pell del cos amb la tecnologia actual més avançada, i després de l'exploració determinarà els aspectes següents:

• La benignitat o la perillositat de les lesions detectades.

• El tractament més indicat, quan aquest sigui necessari. Si es tracta únicament d'una lesió antiestètica que es vol eliminar, s'aconsellarà la tècnica més apropiada.

• Els protocols de control i seguiment periòdics de lesions.

• Les pautes personalitzades de protecció solar i els hàbits recomanats d’exposició al sol.

 

CONCERTAR VISITA